Povestea zeului Osiris era foarte cunoscuta si raspandita in Egiptul antic, de aceea ea nu a fost niciodata scrisa. Este foarte greu sa analizam evenimentele care s-au produs in viatza acestiui zeu, moartea si invierea lui. Primele scrieri despre Osiris provin din surse din afara Egiptului scrise se istorici si folisofi ca Herodot, Plutarh si Diodorus Siculus ( secolele I-V i.H). Scrierile clasice il prezinta pe Osiris ca un semizeu, cel care a abolit canibalismul, invatand oamenii sa traiasca dupa legea Maat, sa duca o viata plina de demnitate si omenie si indemnandu-i sa calatoreasca in lume ca sa cunoasca si sa-si insuseasca binefacerile altor culturi. In acestea scrieri mai gasim si comentarii mitologice cu privire la asasinarea lui Osiris de catre fratele sau Seth, "invierea" sa, ajutat fiind de sora si sotia sa, Isis si a doua sa moarte provocata tot de gelozia lui Seth.
Mitul lui Osiris pare jumatate real (viata lui de muritor dusa pe Pamant) si jumatate divin (viata pe care o duce in lumea magicului si a credintei).
Suntem inclinati sa credem ca Osiris este un personaj de fictiune, dar dovezile gasite in ruinele vechiului Egipt ne descriu o alta poveste. Sapaturile efectuate de-a lungul Nilului, de dezvaluie o civilizatie timpurie care s-a bazat pe un cod etic si o gandire bazata pe diferenta intre rau si bine.
De asemenea, in scrierile filosofice ale timpului, omul era prezentat ca o fiinta supusa pacatelor si muritor, dar cu o mare credinta in viata de dincolo de moarte si de starea de nemurire a sufletului. Credinta lui Osiris, indeamna credinciosii sa nu se ataseze de lucruri ale acestei lumi, "caci numai Imparatia Cerurilor le va fi deschisa". Este aceasi filosofie ca cea a religiei Crestine, aceasi credintza de viata, moarte si viataza de apoi.
Phoenix
Egiptenii prezinta spiritul lui Osiris ca pe o pasare mare, numita Benu (grecii o numesc Phoenix). Conform legendei, aceasta minunata creatura apare la date fixe, pe cer, in partea de est si anunta aparitia unei noi ere in istoria omenirii. Ea apare misterios, radiaza de-o lumina orbitoare si deodata ia foc si se transforma in cenusa. Renaste apoi din propria-i cenusa, mai puternica si mai intinerita. Pe mormintele egiptene au fost gasite inscriptii: "Sunt marea Phoenix, sunt Osiris. Cine este el? El este Osiris, cel ce supravegheaza tot ce exista, atotstiitorul. Cine este el? El este Osiris."
Crestinii, in majoritatea portretelor lui Isus, prezinta sufletul acestuia ca un porumbel alb si stralucitor.
Pasarea Phoenix este atribuita lui Osiris, cum in Crestinism, Isus este asociat cu Mesia. Phoenix, ca si Mesia apar in partea de est a cerului (steaua din Bethlehem apare sa vesteasca nasterea noului imparat al oamenilor).
Amandoi invie din Moarte. Amandoi revin pe Pamant si vestesc viata de dupa moarte, aparitia amandorura este vestita de o stea stralucitoare si marcheaza o noua era pentru omenire. In sfarsit, si poate cel mai important lucru, este credinta (atat la vechii egipteni cat si la crestini) ca ambii se vor
renaste si se vor intoarce pe pamant.
Care este semnificataia acestei asemanari intre pasarea Phoenix si Mesia?
Prezerva mitul pasarii Phoenix intelepciunea fenomenului de "salvare" a umanitatii de la distrugere? o "salvare" in care conceptul de viata, moarte si viatza de dincolo de moarte are rol de-a accelera dezvoltarea culturii umane?
Prima aparitie, venirea Salvatorului pe Pamant sunt oare "fortele" care au stimulat cultura Egiptului antic? Aceleasi "forte" pe care pe care le intalnim in marele regat al Crestinismultui? Aparitia lui Mesia, este oare o traditie?
O traditie de "speranta" care dezvalui intelepciuanea culturii, legile, "adevarul" siritual, omenia, de-a lungul epocilor istorice?
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.